- Atık piller içerdikleri metaller ve diğer kimyasallar nedeniyle çevreyi ve insan sağlığını etkileyebilirler.
- Atık pillerin toplanması, taşınması ve bertarafı konusunda, Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tek kuruluş TAP Derneği’dir.
- Atık pil toplama kutuları derneğimiz tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.
- Toplanan atık piller bedelsiz olarak derneğimiz tarafından veya anlaşmaları firmalar tarafından teslim alınmaktadır.
- Size en yakın toplama noktasını tap.org.tr sayfamızdan kontrol ederek yol tarifi alabilirsiniz.
- Atık piller geri dönüştürülebilir.
- TAP Derneği her yıl toplanan toplam atık pil miktarının yaklaşık %40’ını okul kampanyaları aracılığıyla toplamaktadır.
- Derneğimiz ülke genelinde 650 yi aşkın belediye ile anlaşmalı olarak çalışmaktadır.
- Ulusal zincir marketler yasal olarak atık pilleri toplamakla yükümlüdür. Pillerinizi satın aldığınız yere götürebilirsiniz.
- Derneğimiz 2009 yılından itibaren her yıl düzenli olarak Okullar Arası Ödüllü Atık Pil Toplama Yarışması düzenlemektedir.
- Atık piller radyoaktif metaller içermedikleri için radyasyon yaymazlar.
- Günlük kullanımlarda genel olarak 8 farklı kimyasal yapıya sahip şarjlı veya şarjsız piller kullanılır.
- Cep telefonu, laptop, tablet veya matkap gibi kablosuz olan ve elektrikle çalışan tüm cihazların içerisinde pil sistemleri bulunmaktadır.
- Cep telefonları başta olmak üzere, Li-İyon pilleri ile çalışan cihazların sık sık şarj edilmeleri (%50 seviyelerinde), pillerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Şarj edilmeyen başlıca pil türleri; Çinko – Karbon; Alkali Mangan, Lityum Primer, Gümüş – oksit, Çinko – Hava pillerdir.
- Şarj edilebilen başlıca pil türleri: Nikel – Kadmiyum, Nikel – Metalhidrit, Lityum – iyon, Lityum – Polimer pillerdir.
- Aküler pil sınıfına girmezler.
- Pillerinizi ve pille çalışan cihazlarınızı serin ve rutubetsiz yerlerde muhafaza ederek pillerinizin raf ömrünü uzatabilirsiniz.
- Şarj edilmeyen pillerin üzerinde ay ve yıl olarak son kullanma tarihi, şarj edilebilir pillerin üzerinde ise üretim tarihi bulunmaktadır.
- Pille çalışan herhangi bir cihazı uzun bir süre boyunca kullanmayacaksanız, pilleri o cihazın içinden çıkarmalısınız. Böylece pillerin akmasını önlemiş olursunuz ve cihazınızı olası bozulma ihtimallerine karşı korursunuz.
- Akmış pilleri çıplak elle tutmamalısınız.
- Şarj edilmeyen piller kesinlikle şarj işlemine tabi tutulmamalıdır. Aksi takdirde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir.
- Şarj işlemlerinin oda sıcaklığında yapılması şarj verimini arttırır.
- Küçük çocukların pillerle oynamasına müsaade etmeyiniz. Yutma tehlikesine karşı düğme pilleri ve diğer tüm pilleri küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza ediniz.